Användningsområde
 

Både Munktells och Bolinders började sin tillverkning av "centralvärmeelement" under 1800-talets andra kvartal.

Efter 1850 utvecklade Munktells tekniken av värmeelement och producerade kondensångmaskiner som användes som drivkälla vid bl.a. Rydboholms fabriker, Riksbankens sedeltryckeri, kolgruvorna i Höganäs osv.

Här syns tre av Munktells tidiga ångvärmeelement staplade ovanpå varandra och ett av Bolinders element. 

Det vi idag kallar för centralvärme kom till redan under 1800-talets sista kvartal.


Historik
 

Den världsberömda sångerskan Jenny Lind klagade vid ett tillfälle på att hon frös då hon uppträdde på Kunliga Operan i Stockholm.

Johan Theofron Munktell, som var bekant med Jenny Lind, fick förfrågan om att anlägga en värmeanläggning under framför allt scenen och i delar av Operan i övrigt.

Munktell offererade att anlägga en "Ångvärmeanläggning" (som även kallades "varmvattenapparat") och fick ordern.

Han lät gjuta värmeelement, drog sedan "ångrör" under scenen, och publika delar av Kungliga Operan. Han drog ångrören under scenen som ett slags "golvvärme" eftersom det inte gick att arrangera rören på scenen.

Allt värmdes från en av Munktell tillverkad ångpannecentral som värmde vattnet i ångvärmeelementen och rörsystemet. Installationen av anläggningen var mycket komplicerad på grund av Operans trånga utrymmen. Anläggningen som transporterade till vissa delar varmvatten men framför allt varm ånga, kompletterades med tiden med ångflänsrör och isolerades på vissa sträckor.

Jenny Lind blev så begeistrad över den varma luften som hon uttryckte att det "strålade underifrån" mot henne och kallade upp Munktell på scenen och tackade honom med en omfamning inför publiken med orden "nu behöver jag inte frysa om rumpan längre då jag uppträder på Kungliga Teatern".

Nästan samtidigt erhöll Munktell order på att installera ångvärme för Kasematterna (betongrum för artilleripjäser och bemanning) på Vaxholms Fästning och till en början kvinnofängelserna för att följas upp av fängelser för männen. Värmeanläggningarna kom endast till för cellfängelserna.

Dubbelklicka på någon av bilderna för att förstora