Användningsområde

Ångmaskinen är en av två byggda och dessa användes för att driva en generator som genererade ström. Båda dessa maskiner drev generatorer för Munktellstadens elbehov under 50 år.


Historik
 

1808-1809 förde Sverige krig mot Ryssland varpå man förlorade Finland och slöt fred i Kalix. Det tidigare gevärsfaktoriet i Söderhamn låg för nära gränsen och därför flyttade man det till Eskilstuna 1813 och kallade det Carl Gustafs gevärsfaktori. När Munktell kom hit till Eskilstuna 1832 byggde han vattenhjul till gevärsfaktoriet. Flera år senare då Munktell etablerat sig i staden och byggt upp sitt företag, tog även han kraft från ån.
 

Man drev turbiner med det strömmande vattnet, men då vattnet var lågt stängde man Munktell ute från vattenkraft ty faktoriet var ju statligt och hade därmed förtur. Därför beslöt man att bygga två ångmaskiner på Munktells fabriker. Den första byggdes 1899 och den andra året efter och en av de två syskonmaskinerna är nu tillbaka efter mer än hundra år. Båda genererade ström till fabriker fram till 1951 då den ena skrotades och den andra skickades till Näsviken utanför Åmål.
 

Där genererade den ström ytterligare 15 år varefter hembygdsföreningen fick den. När museet fick ångmaskinen år 2001 ställdes man inför ytterligare ett problem. Sedan 35 år tillbaka stod ångmaskinen som väger 25 ton i en byggnad som inte fick rivas. Maskinen demonterade och fördes till museet där Museets veteraner kunde montera den för fortsatt drift efter ett omfattande renoveringsarbete. Nu är den hemma igen – ett strålande exempel på vad som kunde utvecklas och tillverkas i Eskilstuna vid sekelskiftet 1900.

Dubbelklicka på bilden för att förstora

Munktells ångmaskin
 

Introduktionsår                            1899–1900

Effekt                                              400 hp

Högtryckscyl. (lilla) diameter      440 mm

Lågtryckscyl. (stora) diameter    750 mm

Slaglängd                                       450 mm

Rotationshastighet                      200 r/min

Längd                                             3 010 mm

Bredd                                             2 800 mm

Höjd                                               3 600 mm + 600 mm för pistongskydd